Ketenregeling

De ketenregeling bepaalt wanneer opeenvolgende tijdelijke contracten overgaan in een vast contract.

Vanaf 1 januari 2020 geldt dat een werkgever maximaal drie tijdelijke arbeidscontracten mag afsluiten met een maximale duur van 36 maanden voordat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat. Deze keten kan alleen worden doorbroken als er tussen twee contracten een periode zit van meer dan zes maanden.

Uitzonderingen

Er zijn twee uitzonderingen. De ketenregeling geldt niet voor BBL-leerlingen én jongeren onder de 18 jaar die gemiddeld maximaal 12 uur per week werken. Op het moment dat de medewerker 18 jaar wordt geldt het dan lopende contract als eerste in de keten.

Hoe werkt de ketenregeling voor uitzendkrachten?

In  de basis tellen alle voorgaande contracten mee voor de ketenregeling. In de cao Retail Non-Food is echter een bepaling opgenomen ten aanzien van uitzendkrachten. Indien een werkgever een voormalige uitzendkracht in dienst neemt die direct hieraan voorafgaand als uitzendkracht voor de werkgever heeft gewerkt, dan worden de verschillende arbeidsovereenkomsten als één arbeidsovereenkomst voor de gezamenlijke duur van de uitzendovereenkomsten aangemerkt. Dit geldt dus tezamen als een eerste contract in de ketenregeling. De medewerker die na als uitzendkracht bij de werkgever gewerkt te hebben direct bij de werkgever in dienst treedt, begint derhalve aan de tweede ketenovereenkomst.

 

Delen
vrijdag, 24 juli 2020
Delen