Werken bij warm weer: waar moet je op letten?

Op een warme, zonnige dag kan de temperatuur in een kas snel oplopen. Deze hoge temperaturen zijn natuurlijk niet ideaal om in te werken en het kost een stuk meer energie.

Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen en goed op jezelf en je collega’s/medewerkers te letten.

Wat kan je als werkgever doen?

Als werkgever kan je er natuurlijk voor zorgen dat je medewerkers zo goed mogelijk de warmte doorkomen en is het vooral belangrijk om hun gezondheid niet in het geding te laten komen.

  • Zorg voor voldoende (drink)pauzes en water
    Een open deur misschien, maar voldoende drinken wordt – zeker tijdens het werken – nogal eens vergeten. Door de warmte verlies je meer vocht dan onder normale omstandigheden en dit vocht moet natuurlijk weer aangevuld worden. Zorg ervoor dat medewerkers de hele dag door water kunnen drinken. Geef extra pauzes voor verkoeling en sta waterflesjes toe op de werkvloer. 
  • Geef kledingadvies
    Medewerkers die binnen werken, kunnen het best luchtige en lichte kleding dragen. Voor degenen die buiten aan de slag gaan, geldt juist dat ze het best voor bedekende kleding kunnen kiezen zodat de huid niet constant wordt blootgesteld aan de zon. Ook het dragen van een pet of hoed is geen overbodige luxe. Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème, zowel als je binnen als buiten werkt.
  • Indien mogelijk, kan een tropenrooster worden ingevoerd
    Dit betekent vroeg beginnen en stoppen voordat de temperatuur het hoogtepunt heeft bereikt. Dit gaat natuurlijk in overleg met de medewerkers en is afhankelijk van in hoeverre het voor jouw bedrijf haalbaar is.
  • Stel zwaar, inspannend werk uit
    Probeer zwaar, inspannend werk een paar dagen uit te stellen. Kan dit niet? Doe dit werk dan niet tussen 12:00 en 15:00 uur. Kies er bijvoorbeeld voor om fysiek zware werkzaamheden, zoals het vullen van de schappen, in de ochtend uit te voeren. Zo kan lichamelijke inspanning op het heetste moment van de dag worden beperkt. 
  • Zorg voor extra verkoeling
    Tijdens extreme warmte wordt extra verkoeling gewaardeerd en zorgt het ervoor dat medewerkers het werk beter vol kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan het uitdelen van ijsjes, het plaatsen van ventilatoren of verkoelende voetenbadjes in de kantine. 

Wees alert op klachten

Het gevaarlijke van warmte is dat sommige lichamelijke reacties hierop soms zo geleidelijk ontstaan, dat je deze niet voelt aankomen. Wees alert op klachten als hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, flauwte, snelle hartslag en/of spierkrampen. Deze symptomen kunnen wijzen op een tekort aan vocht en leiden tot uitdroging of zelfs een zonnesteek.

Wanneer is er sprake van een zonnesteek?

Bij een zonnesteek zijn de volgende symptomen waarneembaar: veel zweten, bleek zien, hoofdpijn, duizeligheid, braken, spierkrampen, soms flauwvallen, snelle oppervlakkige pols, ernstige vermoeidheid en/of slap voelen.

Wat te doen bij een zonnesteek?

Neem het slachtoffer mee naar een koele omgeving en laat hem daar rusten. Geef geen té koude dranken aan het slachtoffer en koel eventueel de (verkrampte) spieren. Neem contact op de BHV’er of met een arts. Als de toestand niet snel verbetert, bel dan direct 112.

Extra risico

Verkeer je in een bepaalde conditie zoals het hebben van overgewicht, een gevoelige huid, een hoge bloeddruk of ben je zwanger? Dan dien je extra op te passen met werken in warm weer. Bovendien dienen mensen die regelmatig medicijnen gebruiken, suikerziekte of een hart-of longaandoening hebben, extra op te passen met warm weer.

Delen
woensdag, 19 juni 2019
Delen