Transitievergoeding bij einde dienstverband

In beginsel kunnen werknemers aanspraak maken op een transitievergoeding als de werkgever een einde maakt aan het dienstverband of het dienstverband niet verlengt. Bereken met de tool wat de hoogte van de transitievergoeding is.

Aanspraak maken

Werknemers moeten aanspraak maken op deze vergoeding binnen 3 maanden na het einde van het dienstverband. Anders komen hun rechten op een vergoeding te vervallen.

Wanneer wel?

Vanaf 1 januari 2020 bedraagt de transitievergoeding een derde maandsalaris (huidige salaris) voor elk jaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd. Dit is ongeacht de leeftijd van de werknemer en hoelang een werknemer al in dienst is. Over de periode die een werknemer korter in dienst is dan een jaar, heeft de werknemer aanspraak op een evenredig deel.

De periode waarin de werknemer voor zijn/haar achttiende verjaardag gemiddeld ten hoogste twaalf uur per week arbeid heeft verricht, worden niet meegeteld.

Tool transitievergoeding

Met deze tool bereken jij zelf eenvoudig uit wat de hoogte van de verschuldigde transitievergoeding is.

Download: tool transitievergoeding

Wanneer niet?

In sommige gevallen is de werkgever geen transitievergoeding verschuldigd als de werknemer:

  • Van wie het dienstverband is beëindigd nog geen 18 jaar is en gemiddeld ten hoogste 12 uur per week werkte.
  • Van wie het dienstverband is beëindigd de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt.
  • Een redelijk aanbod tot verlenging van het arbeidscontract afslaat.
  • Binnen 6 maanden na het eindigen van de arbeidsovereenkomst toch een nieuwe arbeidsovereenkomst aangaat met de werkgever.

Verder is het zo dat de transitievergoeding niet verschuldigd is bij ontslag wegens ernstig verwijtbaar handelen of ernstig verwijtbare nalatigheid. Ook kan het zijn dat er wel een transitievergoeding is verschuldigd bij ontslagname door de werknemer als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever.

Hoogte vergoeding

De transitievergoeding bedraagt in 2022 maximaal € 86.000 of maximaal een jaarsalaris als het loon hoger is dan dat bedrag.

Compensatieregelingen

Al eerder hebben wij aangegeven dat er compensatieregelingen zouden komen voor betaalde transitievergoedingen aan werknemers door kleine werkgevers. Er is inmiddels meer duidelijkheid gekomen.

De compensatieregeling transitievergoeding in verband met ziekte van de werkgever treedt nog niet in werking per 1 januari 2021. Houdt onze berichten in de gaten op dit punt. 

De nieuwe compensatieregeling transitievergoeding in verband met bedrijfsbeëindiging door pensionering of overlijden is per 1 januari 2021 in werking getreden.

Kleine bedrijven die de activiteiten stoppen wegens pensioen (gerelateerd aan de AOW-leeftijd) of overlijden van de werkgever kunnen compensatie aanvragen voor betaalde transitievergoedingen bij ontslag. De aanvraag voor compensatie kan vanaf 1 januari 2021 worden ingediend bij het UWV.

Voor de compensatie gelden een diverse voorwaarden, zoals: 

  • Er moet sprake zijn van een eenmanszaak, een vennootschap onder firma, een maatschap of een commanditaire vennootschap. Onder omstandigheden kan ook een BV of een NV gebruik maken van de compensatieregeling. 
  • De eigenaar/ werkgever zal tenminste 2 jaar aan de onderneming verbonden moeten zijn.
  • De regeling geldt alleen voor kleine bedrijven die niet meer dan 24 werknemers in dienst hadden (begin kalenderjaar) in het jaar voor het indienen van de ontslagaanvraag.
  • Er moet minimaal één werknemer worden ontslagen door middel van een UWV-procedure;
  • De onderneming mag pas na 1 januari 2021 de bedrijfsactiviteiten eindigen en de  transitievergoeding mag pas betaald worden op of na 1 januari 2021. Er geldt dus geen terugwerkende kracht ten aanzien van deze regeling.

Naast deze belangrijke voorwaarden zijn er nog andere voorwaarden verbonden aan de compensatieregeling. Ook bij de bedrijfsbeëindiging zal je tegen juridische zaken omtrent ontslag aanlopen. Juridische begeleiding hierbij achten we daarom van belang. Onze juristen informeren je graag verder en kunnen je ondersteunen bij het doorlopen van dit proces.

Compensatieregeling ontslag zieke medewerker

Vanaf 1 april 2020 kan je jouw aanvraag doen voor de compensatieregeling langdurige ziekte bij UWV.

Waarvoor compensatie?

Hoe zat het ook alweer? De compensatieregeling is door de overheid in het leven geroepen voor de transitievergoeding bij langdurige ziekte. Sinds 1 juli 2015 hebben de meeste werknemers recht op een ontslagvergoeding (transitievergoeding) wanneer hun dienstverband wordt beëindigd. Dat is ook het geval als iemand na 2 jaar ziekte wordt ontslagen. De overheid heeft besloten voor die situaties de ontslagvergoeding te compenseren voor werkgevers. En vanaf 1 april 2020 mag je jouw aanvraag daarvoor indienen.

Waar moet je aan voldoen?

Je komt in aanmerking voor de compensatie als:

  • De werknemer is ontslagen vanwege 2 jaar ziekte;
  • De werknemer op grond van de wet recht had op de transitievergoeding;
  • Je gedurende die 2 jaar ook het loon hebt doorbetaald (althans, het deel waartoe je nog verplicht was);
  • Je ook daadwerkelijk de ontslagvergoeding hebt betaald.

Je moet ook aan alle normale criteria voor ontslag bij 2 jaar ziekte hebben voldaan. Er mag bijvoorbeeld geen sprake zijn van een loonsanctie door UWV, geen herstel worden verwacht binnen 26 weken en geen herplaatsingsopties zijn elders binnen het bedrijf. Het is nog wel de vraag of UWV daarop streng zal controleren straks. Houd er in ieder geval rekening mee dat dit gevraagd kan worden.

Hoe vraag je die compensatie aan?

De compensatie kun je aanvragen bij het UWV via hun website. Je moet dan ook bewijzen meesturen. Je kunt in ieder geval denken aan de volgende bewijzen:

  • Beëindigingsovereenkomst of opzegbrief + ontslagvergunning van UWV;
  • Loonstroken van de gehele ziekteperiode;
  • WIA-beslissing van UWV met arbeidskundige rapportage (naam van de behandelend bedrijfsarts);
  • Gegevens die gebruikt zijn voor berekening transitievergoeding (geboortedatum, datum indiensttreding, datum uitdiensttreding en brutosalaris + vaste looncomponenten +  vakantiegeld);
  • Betaalbewijs van de transitievergoeding, bijvoorbeeld een bankafschrift.

Het kan zijn dat UWV nog meer informatie wil ontvangen.

Wanneer moet ik de aanvraag uiterlijk doen?

Voor ontslagsituaties vóór 1 april 2020 moet je uiterlijk 30 september 2020 de aanvraag bij UWV indienen. Voor ontslagsituaties vanaf 1 april 2020 geldt dat je binnen 6 maanden na betaling van de ontslagvergoeding, de aanvraag bij UWV moet hebben gedaan.

Delen
dinsdag, 4 augustus 2020
Delen