Werkkostenregeling: vrije ruimte tijdelijk verhoogd

Om werkgevers tegemoet te komen, verhoogt de staatssecretaris de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) voor de eerste € 400.000 van de loonsom eenmalig en tijdelijk naar 3%. Door deze maatregel wordt de vrije ruimte in 2020 met maximaal € 5.200 verruimd.

Onbelaste vergoedingen

Als werkgever kun je via de vrije ruimte van de werkkostenregeling vergoedingen en verstrekkingen aan je werknemers geven zonder dat deze worden belast. Je kunt zelf bepalen waaraan en óf je de vrije ruimte wil besteden voor zover dit gebruikelijk is. Hoewel de vergoedingen en verstrekkingen vanuit de vrije ruimte onbelast zijn, maak je als werkgever natuurlijk wel kosten om deze vergoedingen en verstrekkingen te financieren. Denk bijvoorbeeld aan kerstpakketten en bedrijfsuitjes.

Vrije ruimte

Sinds 1 januari 2020 is de vrije ruimte 1,7% voor de eerste € 400.000. Boven de € 400.000 geldt een vrije ruimte van 1,2%. Let op: bij overschrijding van de vrije ruimte betaal je als werkgever 80% eindheffing over deze overschrijding.

De tijdelijke verruiming naar 3% is bedoeld om werknemers in deze coronatijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het geven van een bloemetje of cadeaubon. De verruiming kan echter ook worden gebruikt voor het aanschaffen van thuiswerkfaciliteiten voor de werknemer.

Delen
dinsdag, 25 augustus 2020
Delen