Mediterrane draaigatjes

Er zijn allerlei verschillende mieren, deze leven ook in tuincentra. Via planten uit het buitenland worden vaak ook exotische soorten ingevoerd.

Daarom is het van groot belang dat tuincentra goed inspecteren op dieren die niet thuis horen in de planten die zij aanbieden. Eén van die dieren is het mediterraan draaigatje.

Deze mieren komen vaak binnen via olijfbomen en andere planten uit het Middellandse Zeegebied. Draaigatjes gedragen zich anders dan andere mieren. Ze vormen grote nesten met meerdere koninginnen over een groot oppervlak en geven in woonwijken veel overlast in huis en tuin. Als je twijfelt, maak dan een melding bij Tuinbranche Nederland of EIS Kenniscentrum Insecten. Doe de melding zo snel mogelijk want een plaag in het tuincentrum kan heel negatief uitpakken! Zorg, als je zeker weet dat het om mediterrane draaigatjes gaat, ook dat je leverancier op de hoogte is van dit probleem.

Met dit factsheet helpen we je in het kort om het mediterraan draaigatje te herkennen en vertellen we de eerste stappen die je zet na het ontdekken van deze exotische mier. De extra informatie gat dieper op de herkenning en de bestrijding in, specifiek voor tuincentra. 

Factsheet          Extra informatie voor tuincentra

Brochure exotische mieren

Gratis determinatie

Er komen veel mierensoorten voor in Nederland en ook in tuincentra. Het determineren van de verschillende soorten is lastig en specialistenwerk. Toch is een betrouwbare identificatie altijd de eerste stap om te bepalen of actie nodig is en noodzakelijk voor adequate bestrijding. Bij mieren in een tuincentrum, zowel in geïmporteerde plantenpotten of nestelend op het terrein, is het goed om zeker te weten dat het geen invasieve overlastgevende soorten betreft.

EIS Kenniscentrum Insecten kan mieren determineren voor iedereen in de sierteeltbranche. De uitslag wordt vervolgens samen met aanbevelingen over hoe om te gaan met de soort teruggestuurd. Via deze site kunt u contact opnemen met EIS om dit te regelen.

Laat u liever een anonieme determinatie uitvoeren, dan kan dat ook. Vang een goed aantal mieren (minstens 10, liever veel meer), vouw die in een keukenpapier en stop dat een nacht in de vriezer. De volgende dag kunnen de mieren in een stevig potje of doosje, met een briefje waarop staat dat een ‘determinatie wordt aangevraagd via Tuinbranche Nederland’ en een ‘code’ (bijv. de voornaam van de verzender), naar dit adres gestuurd worden:

EIS Kenniscentrum Insecten
t.a.v. Jinze Noordijk
p.a. Naturalis Biodiversity Center
Postbus 9517
2300 RA Leiden

Tegelijkertijd stuurt u naar Tuinbranche Nederland een e-mail (info@tuinbranche.nl) met uw code. De uitslag van de determinatie wordt aan Tuinbranche Nederland doorgegeven en uw krijgt de informatie als antwoord op uw e-mail.

Delen
dinsdag, 6 september 2022
Delen