Tijdens de besloten bijeenkomst heeft CLM de eerste bevindingen over de residumeting van dit jaar gedeeld. Gebaseerd op de voorlopige resultaten gaf Natuur & Milieu haar aanbevelingen en verbeterpunten voor toekomstige ambities. Het definitieve rapport komt in Q4 beschikbaar. Na deze presentaties hebben de ondertekenaars gediscussieerd over de praktische toepassingen van de ambities rondom gewasbeschermingsmiddelen. Voor wat betreft biologisch kweken, werd duidelijk dat veel kwekers behoefte hebben aan een tussenstap. Dat bleek door de interesse in het label ‘Greener Grown’ bij de ondertekenaars dat als een stepping stone dient.
Ook zijn we als tuinbranche bezig om de ambitie te verbreden naar andere organisaties zoals LTO (bomen en vaste planten) en bollen.
Het tweede deel van de middag was open voor belangstellenden. Onze collega Jodi La Rose verzorgde hiervoor een presentatie over de Ambitie 5.0. Daarna sprak Maarten Lageschaar namens de Vereniging Biologische Sierteelt Nederland over zijn ervaringen als biologisch kweker. Een inspirerend verhaal over wat er wel kan en de plannen voor de jonge organisatie in de toekomst, wat uiteraard gepaard ging met veel interessante vragen vanuit de aanwezigen. Hierna gaf Veerle Poppe namens Colruyt interessante inzichten die zij hebben opgedaan in de Food Retail om de klant goed te informeren over duurzaamheid. Zij zijn bezig met een label ‘ecoscore’ die een score geeft aan producten gebaseerd op de footprint, zoals we die kennen van de ‘nutriscore’. Tot slot kwam Henk van Daalen aan het woord namens de brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland met een informatief verhaal over hoe weerbaar telen er in de praktijk uitziet en welke knelpunten er nog zijn.
We kijken terug op een geslaagde middag en een mooi vertrekpunt om met elkaar verder te blijven werken aan het verduurzamen van onze sector.