Robots in de retail: is dit de toekomst van winkels?

Twee jaar geleden participeerde Tuinbranche Nederland in een expertgroep van ShoppingTomorrow met als onderwerp: sociale robots in de retail. Welke functies kun je een robot geven in de winkel in samenwerking met medewerkers? Hoe reageren medewerkers en klanten hierop? De uitkomsten van deze expertgroep waren voornamelijk gebaseerd op theoretische kennis en op ‘wat als..?’. Om dit echt te kunnen testen en ervaren, start daarom nu een pilot, ofwel Living Lab, in fysieke winkels in verschillende sectoren.

Naar aanleiding van de expertgroep, de toenemende werkdruk, krapte op de arbeidsmarkt en de noodzaak om met inzet van sociale robots de retailsector aantrekkelijker te maken voor jongeren, is er met verschillende branches een plan gemaakt voor een robotonderzoek. Dit zijn Tuinbranche Nederland, INretail, Thuiswinkel.org, Techniek Nederland en het Vakcentrum. De leiding van het project ligt bij de Hogeschool van Amsterdam. Omdat de retailmedewerker centraal staat, zijn ook de vakbonden FNV en CNV betrokken bij de pilot. Voor dit plan is subsidie toegekend door Stichting Detailhandelsfonds en de Retailagenda, dus we kunnen van start!

Samenwerking met medewerkers

Met deze pilot willen we onderzoeken of en hoe sociale robots in winkels daadwerkelijk waarde kunnen toevoegen aan medewerkers. Tijdens het Living Lab worden verschillende robotscripts getest waarbij de medewerkers betrokken worden. De sociale robot kan bijvoorbeeld klanten begroeten, rondleiden en producten promoten. Daarnaast kan de robot medewerkers oproepen om de verkoop over te nemen.

Het Living Lab wordt gedraaid in de regio Leidschendam/Voorburg en wordt begeleid door hbo- en mbo-studenten. Vanaf april wordt gestart bij Tuincentrum Ockenburgh, Blokker en Intertoys. Eerst met hbo-studenten van TMO Fashion School. Daarna bij nog eens zeven retailers met ook mbo-studenten van mboRijnland en ROC Mondriaan.

Robots op Groen Klimaatplein

In samenwerking met Juriën en Maarten Kester van Tuincentrum Ockenburgh wordt dit voorjaar een sociale robot ingezet met onder meer een rondleiding en inspiratie van klanten over het Groen Klimaatplein. Ook helpt de robot bezoekers bij de entree met het zoeken van de juiste afdeling. Medewerkers worden steeds bij het onderzoek betrokken, zowel bij het creëren van de robotscripts, hun ervaringen in samenwerking met de robot en later ook bij bijvoorbeeld een te ontwikkelen workshop waardoor ze zelf met sociale robots aan de slag kunnen.

Tijdens het Living Lab worden de eerste resultaten gedeeld met de betrokken partijen. Na afronding van deze pilot worden de uitkomsten en aanbevelingen uiteraard breed gepubliceerd.

Delen
dinsdag, 9 mei 2023
Delen