Perspectief op leven in de eigen tuin

Je kent het vast, het lentegevoel, het moment dat de eerste zonnestralen wel van goud lijken, dat de vogels weer beginnen te fluiten, de eerste krokussen uit de grond komen en dat de hele tuin weer tot leven komt. Heerlijk en fijn!

Dat komt er na de huidige koude periode weer aan. Lekker naar buiten, de frisse lucht opsnuiven, de tuin klaar maken voor het voorjaar, potten vullen met mooie planten voor in de tuin of op het balkon, wroeten in de aarde en misschien zelfs alweer even in de moestuin aan de slag. Daar word je weer mens van en voel je je beter door. Dat hebben we allemaal keihard nodig.

We zitten veel thuis. Samen, alleen of met het gezin. Werken, leren, weinig buiten, beperkte contacten en vaak ook te weinig bewegen. Het is een rare tijd. En het is ook noodzaak. We moeten het coronavirus onder de duim krijgen, met z’n allen. Veiligheid en gezondheid staat boven alles, zodat we straks weer vrij kunnen bewegen.

Maar we hebben ook perspectief nodig, in een veilige omgeving. Juist nu, nu we zeker tot 2 maart in de zware lockdown zitten. Perspectief is vanuit de ontwikkeling van het virus nog steeds moeilijk te geven. De lente biedt wél perspectief. Perspectief op nieuw leven en licht. In de eigen tuin kunnen we veilig (!) naar buiten, en straks het voorjaar voelen en proeven. Lekker aan de slag met vergroening: stenen eruit, planten erin. Want ook dat is nodig, hard nodig. Voor klimaatadaptatie (regenwateropvang, verlaging van hittestress) en voor meer biodiversiteit. Maar ook voor je eigen welzijn: tuinieren goed is voor lichaam en geest. Onderzoeker Sjerp de Vries van Wageningen University & Research: "Onderzoek laat zien dat bij een strenge lockdown alleen al het uitzicht op een groene tuin mensen kan helpen om beter in balans te blijven." Tuinen ontlasten daarnaast op mooie dagen parken, stranden en bossen, die momenteel soms overlopen worden.

Voorstel van tuincentra om perspectief te bieden

Wij stellen voor om juist nu in te zetten op de vergroening van tuinen. Dat is goed voor onszelf en goed voor de aarde, nu en later!

Om dat mogelijk te maken:

  • zijn tuincentra vanaf 10 februari volgens de richtlijnen open voor afhalen aan de deur via click & collect of bijvoorbeeld met behulp van een drive through.
  • willen tuincentra en tuinwinkels vanaf 3 maart graag open. Waarbij we in aanvang willen werken met 1 klant per 40m², klanten winkelen alleen en komen gericht, duidelijke veiligheidsprotocollen en een stringent deurbeleid. Tuincentra zijn bovendien grote en hoge winkels met buitenafdelingen en hele goede ventilatiemogelijkheden, doordat de glazen daken open kunnen.

Dat tuincentra graag hun bijdrage willen leveren aan dit perspectief is heel vanzelfsprekend. Tuincentra leveren bijvoorbeeld 56% van alle planten en bomen en 52% van alle tuinaarde aan consumenten (GfK onderzoek, 2019). Daarbij komt dat 85-90% van alle planten en bomen die in Nederland worden verkocht, ook worden gekweekt en geteeld in Nederland. Dit zijn versproducten, met letterlijk een zeer beperkte houdbaarheidsdatum. Als deze producten, die begin maart gereed zijn, geen afzet kunnen vinden, zullen miljoenen in Nederland geproduceerde producten vernietigd moeten worden en zal dit een enorme schade brengen aan de Nederlandse sierteeltsector.

Delen
dinsdag, 16 februari 2021
Delen

Tag

Nieuws