Onderzoek rol sierteeltketen bij verspreiding exoten

Komend jaar doet Stichting EIS onderzoek naar de rol van de sierteeltketen in de verspreiding van exoten, in het bijzonder het mediterrane draaigatje. Stichting EIS bezoekt in de loop van het jaar vijftig tuincentra om te kijken of daar sprake is van kolonies draaigatjes. In september worden de uitkomsten van het onderzoek gedeeld tijdens een seminar bij Tuinbranche Nederland.

Het ministerie van LNV hecht veel belang aan het onderzoek en aan alertheid in de branche op de verspreiding van exoten. Daarom hebben wij in samenspraak met het ministerie van LNV aan de stichting EIS gevraagd om een factsheet te maken specifiek voor de tuinbranche. De factsheet gaat over het mediterrane draaigatje met informatie over het voorkomen van een besmetting met het draaigatje en het tegengaan van een plaag als die er al is. Deze invasieve mierensoort zorgt in een aantal woonwijken in diverse dorpen en steden voor veel overlast, zowel binnen als buiten. We verwachten dat wij de factsheet in maart kunnen publiceren.

Gedurende het jaar besteden we ook aandacht aan het onderzoek, de factsheet en zullen we artikelen publiceren om meer kennis over het draaigatje met jullie te delen. Voor nu delen we graag twee artikelen van Nature Today die onlangs zijn verschenen.

Nature Today | Massale vondst mediterraan draaigatje in een plantenpot uit een tuincentrum

Nature Today | Hoeveel populaties van mediterrane draaigatjes worden er dit jaar ontdekt?

Delen
vrijdag, 26 februari 2021
Delen