De Levende Tuin - 5 pijlers

De Levende Tuin kent vijf pijlers. Als tuincentrum kun je de consument bewust maken van deze vijf pijlers.

 1. Zorg voor een levende bodem
  De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat de voedingsstoffen binnen het bereik van de planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen.
   
 2. Kies groen waar dieren van kunnen eten
  Zonder dieren geen levende tuin. In ons land is steeds minder ruimte voor vogels, vlinders en insecten. Veel bijen-, vlinder- en libellensoorten worden bedreigd met uitsterven. Een beetje groen in elke tuin is al genoeg om ze te redden.
   
 3. Bespaar op de energierekening door slimme beplanting!
  Omdat planten water verdampen, verkoelen ze de omgeving. Alle levende tuinen in een buurt verkoelen de omgeving tot wel twee kilometer afstand. Groen is dus een perfect middel om de stijgende temperaturen een halt toe te roepen. Als je groen bovendien slim plant, kun je er ook energie - en dus geld - mee besparen.
   
 4. Eet groenten en fruit uit eigen tuin
  Stadslandbouw, oftewel 'Urban food' produceren, is helemaal in. Door dicht bij huis voedsel en kruiden te produceren, worden we ons weer bewust van de herkomst. Je eigen eten kweken kan in je levende tuin, op het dak, gevel of balkon. Bovendien is een levende tuin een essentiële voedingsbron voor dieren, egels, vogels, vlinders, bijen en andere insecten.
   
 5. Zorg dat regenwater makkelijk weg kan
  Leven zonder water is niet mogelijk. Wees er zuinig op en benut het water ten gunste van de natuur en jezelf. Water in de tuin zorgt voor vogels, libellen en vlinders. Bovendien geeft het water een rustgevend gevoel en verdringt het hinderlijke achtergrondgeluiden. Vijvers zorgen ook voor verkoeling op warme dagen. Veel planten en dieren zijn afhankelijk van schoon water en vinden hun woonplaats in de vijver.
Delen
maandag, 1 juni 2020
Delen