Biologische planten

Waar men bij het woord ‘biologisch’ vrijwel meteen aan het groente- en fruitschap denkt, zien we ook in de tuinbranche een groeiende bewustwording als het gaat om biologische producten.

Steeds vaker kiezen klanten in tuincentra bewust voor producten met het stempel ‘biologisch’. Een ontwikkeling waar we graag in meegroeien. Tuincentra zijn niet alleen het adres voor de aanschaf van deze producten, maar bieden daarnaast ook waardevolle informatie via onder meer gespecialiseerde medewerkers en inspirerende ‘eco-tafels’. Tuincentra informeren, inspireren en leren (moes-)tuiniers hoe ze tot de mooiste en lekkerste resultaten kunnen komen. Zo plukken we er allemaal de vruchten van. 

Certificatie biologische producten

Skal Biocontrole is de onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische keten in Nederland. Via registratiecertificatie en controle zetten zij zich in voor een aantoonbaar betrouwbare biologische sector. Dit doet Skal in opdracht van het ministerie van LNV. Door de bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische sector. Zo draagt ze als organisatie zorg voor een aantoonbaar en betrouwbaar Europees biologisch keurmerk.

Er bestaat al lang een registratie- en certificatieplicht voor business-to-business transacties van biologische producten. Vanaf 2021 zal deze certificatieplicht ook ingevoerd worden voor business-to-consumer transacties. Deze wordt ingevoerd ondanks dat de nieuwe wetgeving over biologische producten is uitgesteld tot 1 jan 2022 (verordening 2018/848). Ook onder de huidige wetgeving is een business-to-consumer certificatie namelijk verplicht.

Hieronder lichten we de twee soorten certificatie toe.

Business to consumer

Verkoop je voorverpakte biologische producten in jouw winkel aan de eindgebruiker? Dan is er geen certificatie van jouw bedrijf nodig. Voorwaarde is wel dat de gegevens over het product op de verpakking zijn weergegeven.

Voorbeeld
Verkoop je bijvoorbeeld biologische kruiden en alle gegevens over het product staan op de pot vermeld, dan is er geen probleem. Jij hoeft dan zelf niet gecertificeerd te worden als bedrijf.

Zijn de biologische producten echter onverpakt of heb je de producten omgepakt naar eigen potten of een eigen display dan moet je bedrijf zijn gecertificeerd.

Voorbeeld
Hebben de biologische kruiden een cellofaan met gegevens over het product dat jij i.v.m. de display in je winkel eraf haalt? Dan moet je winkel gecertificeerd zijn.
Heb jij een bak met losse biologische bloembollen waar klanten een mix van kunnen kiezen? Ook dan is het noodzakelijk dat je bedrijf gecertificeerd is.

De meeste producten die in tuincentra verkocht, zijn al voorverpakt dus zal de certificatieplicht niet gelden. Twijfel je? Op de website van Skal is ook een certificatiecheck voor ondernemers opgenomen om na te gaan of je certificatieplichtig bent. Lees meer informatie op de website van Skal.

Waaruit bestaat de certificatie?

  1. Je moet je als bedrijf aanmelden voor certificatie;
  2. Skal doet een toelatingsonderzoek;
  3. Skal voert jaarlijks fysieke inspecties uit.

Deze stappen kunnen overigens ook centraal georganiseerd zijn door een aanvraag en toelatingsonderzoek op hoofdkantoor-niveau. De inspecties vinden wel plaats in de individuele winkels.

Business to business

Zoals al eerder genoemd zijn transacties die Business to business gedaan worden al langer cetificatieplichtig.

In welke gevallen geldt dit?

  • Leveranciers die biologische producten aan de retail verkopen;
  • Retailers die gezamenlijke biologische producten inkopen bij een leverancier, die op 1 plek binnen komen en daarna worden verdeeld;
  • Een centrale organisatie die deze producten inkoopt en vervolgens aanbiedt aan onafhankelijke retailers.

In deze gevallen is er een ander soort certificaat nodig. Dit is te vinden op de website van Skal.

Delen
maandag, 20 januari 2020
Delen