De Levende Tuin

We worstelen met milieuthema's zoals klimaatverandering, hogere temperaturen in de stad, wateroverlast bij hevige regenval en grote hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht. Al deze dingen hebben invloed op onze gezondheid. De oplossing? Meer groen! Waarom? Bomen, planten en bloemen hebben de capacitieit om de omgevingstempertuur te laten dalen. Eén boom kan er al voor zorgen dat de temperatuur op een warme dag 3 graden zakt! Ook zorgt groen ervoor dat regenwater makkelijker weg kan lopen en wordt de lucht gezuiverd. Dus: hoe meer groen om ons heen, hoe beter dat is voor onze gezondheid!

Als je de oppervlakte van alle tuinen in Nederland bij elkaar zou optellen, kom je uit op een gebied dat tien keer zo groot is als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Alle 'levende tuinen' samen maken zowel steden als dorpen stukken aantrekkelijker voor mensen, dieren en planten.

Daarom is Tuinbranche Nederland één van de partners in het Manifest De Levende Tuin. Wij willen samen met tuincentra de consument bewust maken van de grote bijdrage die een levende tuin kan leveren!

Algemeen 

Wat een beetje groen met mensen en dieren doet, is van onschatbare waarde. Groen geeft inspiratie, plezier en ontspanning. Groen is goed voor je gezondheid. Groen helpt ons te beschermen tegen wateroverlast. Groen zuivert de lucht. Groen verhoogt de kwaliteit van ons leven en verbetert het milieu. Je kunt er zelfs van eten! En niet alleen wij, ook vogels, vlinders en egels vinden voedsel in het groen.

Een tuin tot leven brengen is heel eenvoudig. Met het weghalen van één steen en het terugplaatsen van iets groens maak je al verschil. De rest volgt dan vanzelf. De levende tuin blijft zich namelijk ontwikkelen, is niet direct klaar en is nooit af.  Verruil een paar stenen voor groen en water en breng een heel ecosysteem op gang.

Acties

In het tuincentrum kan je op verschillende manieren actie ondernemen om klanten te wijzen op De Levende Tuin, hen goed te kunnen adivseren en vooral nieuwschierig te maken en tot actie aan te zetten!

Medewerkers

  • Is er een medewerker opgeleid als Levende Tuin-expert?
  • Kunnen voldoende medewerkers consumenten hierover voldoende informeren?

Tuincentrum

  • Heeft uw tuincentrum een thematafel De Levende Tuin?
  • Zijn planten die vlinder-, bij- of vogelvriendelijk duidelijk onderscheiden van planten die dat niet zijn?
  • Is er in de waterafdeling een display welke maatregelen een consument kan nemen om water te bufferen?
  • Is er voldoende aandacht voor voeding en bodem bij de aankoop van planten?

Voorbeelden uit de praktijk

  • Tuinbranche Nederland heeft in samenwerking met de gemeente Houten een actie opgezet. Bewoners van Houten werden gestimuleerd om water te besparen door een regenton te kopen. Zij kregen hiervoor een bon van de gemeente die bij verschillende tuincentra in te wisselen was. In totaal zijn tijdens deze actie meer dan 1.000 regentonnen verkocht.  
  • Intratuin Lochem heeft een prachtige Innovatietuin aangelegd om consumenten te inspireren voor de aanleg van hun tuin en deze ook zoveel mogelijk watervriendelijk te maken. De tuin is ingericht met de laatste trends op het gebied van technologie, klimaat en waterhuishouding.