Verbod microplastics op kerstdecoratie van de baan 

In november schreven wij over het verbod op microplastics, als gevolg van een Europese verordening die in oktober 2023 in werking trad. Dit verbod gold, volgens de uitleg op de website van de Europese Commissie, ook voor glitters aangebracht op decoratieve objecten (zoals kerstballen) die bij normaal gebruik los zouden laten. Het effect op de kerstdecoratiesector was groot, te meer omdat er geen overgangstermijn werd gegeven om over te schakelen op duurzamere alternatieven. 

In de verordening zelf wordt over het gebruik van synthetische glitter op decoratieve objecten niet gesproken. Goodwill en Kaemingk hebben zich de afgelopen maanden dan ook ingezet om meer duidelijkheid over de regelgeving te krijgen. Zij hebben de uitleg van de Europese Commissie, dat ook decoratieve objecten met aangebrachte glitters onder de regelgeving zouden vallen, betwist en zijn hierover met de Europese Commissie in gesprek gegaan. Het resultaat hiervan is dat de Europese Commissie haar uitleg van de regelgeving heeft aangepast waardoor kerstdecoratie daar nu niet meer onder valt.  

Op haar website heeft de Europese Commissie, bij de toelichting op de regelgeving, inmiddels alle verwijzingen naar kerstdecoratie en de teksten over artikelen met een decoratieve functie verwijderd en heeft het volgende gemeld: “Articles with glitter affixed on their surface do not fall within the scope of the restriction”.  

De branche krijgt hiermee de ruimte om op een realistisch tempo en gebaseerd op gedegen onderzoek naar de effecten van alternatieven, verder te werken aan verduurzaming van het assortiment. 

Delen
donderdag, 1 februari 2024
Delen