Verantwoorde kerstbomenteelt

Bij het tv-programma Radar was op maandag 30 november een item over kerstbomen te zien. In het item kwam ook boswachter André Donker aan het woord. Hij gaf daarin aan dat de kerstbomen die in Nederland worden verkocht vol zitten met gif en dat consumenten chemische pakketjes in huis halen.

We hebben van verschillende ondernemers gehoord dat zij vragen hebben gekregen naar aanleiding van dit item in Radar.

De beweringen die in het programma zijn gedaan, zijn bij de meeste kwekers allang verleden tijd. Op dit moment is er juist veel aandacht voor het verantwoord kweken van kerstbomen. 

Zo werd in het programma gezegd dat de grond onder de kerstbomen met gewasbeschermingsmiddelen wordt behandeld om onkruid te voorkomen. Dat terwijl de grootste kwekers in Duitsland en Denemarken aangeven dat er zeven keer per jaar mechanisch wordt geschoffeld, zodat er geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt hoeven worden tegen onkruid. Daarnaast zijn de meeste kwekers gecertificeerd, waardoor er voldoende controles worden uitgevoerd en transparantie wordt gecreëerd.

Minimaal aantal residuen

Twee grote retail-organisaties hebben naar aanleiding van dit item een aantal kerstbomen laten testen op gewasbeschermingsmiddelen. De meest verkochte soort is getest: de Abies Nordmanniana. Het aantal residuen dat is teruggevonden in de kerstbomen is minimaal. Daarnaast valt op dat de residuen die wel zijn aangetroffen, heel laag zijn. Deze steekproef bevestigt het beeld van een verantwoorde kerstbomenteelt.

Mochten er vragen komen van consumenten naar aanleiding van het item in Radar, kan deze achtergrondinformatie de eventuele zorgen wegnemen.

Delen
maandag, 7 december 2020
Delen