Tweede Kamerdebat: particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Afgelopen maandag 2 november heeft de Tweede Kamer gesproken met de commissie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit over het particuliere gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Aanleiding hiervan is de ondertekening van de Ambitie Gewasbescherming Particulier Gebruik.

In het debat kwamen met name twee zaken aan de orde:

  1. De Kamer heeft de staatssecretaris gevraagd om een grondslag te creëren om een verbod op gewasbeschermingsmiddelen mogelijk te maken
    Wat betekent dat voor de branche? Er komt (mogelijk) een wettelijke grondslag om particuliere middelen te verbieden. We verwachten niet dat die direct wordt ingezet, maar we moeten gezamenlijk blijven laten zien dat wij zelf voorop lopen. De Ambitie Gewasbescherming Particulier Gebruik helpt ons hierin. Cruciaal is om te laten zien dat wij de zaken die we daarin hebben afgesproken ook daadwerkelijk uitvoeren en doorvoeren. Daarom zal Tuinbranche Nederland dit najaar een factsheet maken voor alle retailers welke zaken zij moeten doorvoeren om aan de Ambitie Gewasbescherming Particulier Gebruik te voldoen. Het is een veranwoordelijkheid voor de hele branche om dit op te pakken.
     
  2. De tweede kamer heeft de staatssecretaris gevraagd erop toe te zien dat de branches uitwijkgedrag naar azijn en andere huis-tuin en keuken middelen aanpakt
    De staatssecretaris wil samenwerken met de branche om voorlichting aan consumenten te versterken. Hierbij doelde zij met name ook op het gebruik van azijn als gewasbeschermingsmiddel. Wij hebben in de Ambitie Gewasbescherming Particulier Gebruik al aangegeven dat er informatie bij azijn moet komen die aangeeft dat azijn niet bedoeld is voor in de tuin. Natuurlijk gaan wij met het ministerie in gesprek hoe wij hier verder nog vorm aan kunnen geven.

Kijk het debat terug

Delen
woensdag, 4 november 2020
Delen