Tuincentra en mediterrane draaigatjes

Afgelopen week is het onderzoek naar de rol die tuincentra spelen bij de verspreiding van het mediterrane draaigatje gepresenteerd. Het mediterrane draaigatje levert veel overlast op. De bestrijding van de mier is erg ingewikkeld en kostbaar. Vandaar dat het ministerie van LNV onderzoek heeft laten doen naar de rol die tuincentra spelen in de verspreiding van deze mieren.

In het Middellandse Zeegebied vormen de mieren geen probleem, omdat zij daar natuurlijke vijanden hebben. In Nederland kunnen de mieren zich ongestoord vestigen en hele grote populaties vormen. Deze zijn lastig te bestrijden zijn, omdat zij meerdere koninginnen per kolonie hebben. De verwachting van het onderzoek van LNV was dat de mieren meeliften met olijfbomen, oleanders en andere exotische planten uit het Middellandse Zeegebied en zich zo tot in de Nederlandse woonwijken verspreiden.

Het onderzoek bestond uit een bezoek aan 50 tuincentra, om daar te kijken of de mediterrane draaigatjes aanwezig waren. De uitkomsten van het onderzoek, dat nog een vervolg krijgt, zijn dat acht van de bezochte 50 tuincentra een grote kolonie op het eigen terrein hebben. Het gevolg daarvan is dat de mieren niet meer alleen via de olijfboom of de oleander meeliften, maar ook met andere planten die in het tuincentrum verkocht worden. Bij acht andere tuincentra zijn de draaigatjes gevonden in en bij de olijfbomen die op het tuincentrum verkocht werden.

Plan van aanpak

De bijeenkomst van afgelopen maandag waarin het onderzoek werd gepresenteerd, riep meteen veel vragen op. Bij handelaren, retailorganisaties en de individuele tuincentra. Voor tuincentra is er een belangrijke taak om te proberen te voorkomen dat de mediterrane draaigatjes meeliften met exotische planten. Maar de vraag die dan meteen rijst is hoe je de draaigatjes kan herkennen ten opzichte van een gewone mier?

Tuinbranche Nederland gaat in samenwerking met het ministerie van LNV de factsheet die wij hebben gemaakt laten vertalen naar het Spaans en Italiaans. Daarmee kunnen handelaren hun leveranciers op de hoogte stellen. Verder zullen wij binnenkort een plek in Nederland aanwijzen waar snelle determinatie kan plaatsvinden als er vragen zijn of de mier op een tuincentrum of in een pot is aangetroffen. Voor geïnteresseerde inkopers gaan wij ook een workshop organiseren hoe je de mier zelf snel kan identificeren. Tegelijkertijd wordt het onderzoek voortgezet en wordt er ook gekeken hoe bestrijding in het tuincentrum het beste kan worden aangepakt.

Voor nu is het belangrijk dat we alert zijn op de mieren. Deze factsheet over de mieren geeft meer informatie. Mocht je nu nog vragen hebben of twijfelen of jij last hebt van het mediterrane draaigatje, neem dan contact op met Toon Wurfbain.

Delen
vrijdag, 1 oktober 2021
Delen