Onverkoopbare platen door besmetting met mediterraan draaigatjes

We krijgen steeds meer meldingen van tuincentra die besmet zijn met een kolonie mediterraan draaigatjes.

Er was zelfs een zeer grote besmetting op het buitenterrein van een tuincentrum, waarbij de exoot ook zijn weg wist te vinden naar de planten binnen én ook net over de grenzen van het terrein heen de openbare ruimte in ging richting woonhuizen. 

Wat betekent zo een besmetting voor een tuincentrum?

Dit betekent twee dingen:

  1. Bestrijding is noodzakelijk;
  2. Planten die besmet zijn, kunnen niet meer verkocht worden.

Moet dat echt zo rigoureus?

Ja, helaas wel. De maatschappelijk schade en kosten van een kolonie draaigatjes in een woonwijk zijn enorm. Niet iedereen is zich daar nog van bewust. Daarom is het belangrijk om voor een rigoureuze aanpak te kiezen. 

Hoe kan ik een besmetting voorkomen?

Controleer alle mediterrane planten – met name olijfbomen, maar bijvoorbeeld ook vrijgenbomen en dadelpalmen  – bij binnenkomst op de aanwezigheid van mieren. Als de potten besmet zijn, dompel deze dan in water en kijk of de mieren na afloop niet meer aanwezig zijn.

Infomeer ook de leverancier van de producten over je vondst!

Hoe moet je een infectie op je terrein bestrijden?

Bestrijding is noodzakelijk, maar erg lastig. Dit moet alleen gedaan worden door een gespecialiseerde bestrijdingsdienst. Het is belangrijk dat er bestreden wordt met een goed plan en alleen vanaf de kolonieranden naar binnen toe. Elke uitschieter van de kolonie kan dan in een volgende bestrijdingsronde mee genomen worden. Alleen zo kan het draaigatje effectief ingedamd worden, zonder de problematiek te verergeren. Monitoring door een mierendeskundige is hierbij essentieel.

Als de besmetting zich strekt tot het openbaar gebied is aansluiting van de gemeente noodzakelijk om daar ook middelen toe te kunnen passen.

Meer informatie

Aanmelden webinar

Flyer over het mediterrane draaigatje

Delen
vrijdag, 27 augustus 2021
Delen