Gebruiksverbod gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen ongegrond verklaard

Sinds oktober 2016 was het verboden om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken op verhardingen. Voor tuincentra betekende dit dat de parkeerplaats en verhardingen niet met gewasbeschermingsmiddelen mochten worden behandeld.

Het gerechtshof van Den Haag heeft een streep door het gebruiksverbod gewasbeschermingsmiddelen getrokken, waarmee dit zogenaamde gebruiksverbod nu ongegrond is verklaard. "De rechter heeft de ontwikkelaars van gewasbeschermingsmiddelen in het gelijk gesteld, omdat er een wettelijke grondslag voor het verbod ontbrak", zo staat vermeld.

Betekent dit dat het verbod helemaal van de baan is?

Nee, dat is niet het geval. Er ontbrak een wettelijke grondslag in de wet. De wet is al aangepast, maar moet nog door de Tweede Kamer worden bekrachtigd. Het lijkt erop dat dit zal gebeuren. In dat geval gaat het verbod (weer) in, naar alle waarschijnlijkheid in 2022.

Wat betekent dat voor nu?

Tussen nu en 2022 geldt er dus geen algeheel verbod. Wel geldt als basisvoorwaarde nog steeds onder meer de toepassing van de gewasbeschermingsmonitor en de aanwezigheid van een spuitlicentie. Het ministerie is bezig een redeneerlijn op te stellen, deze komt op korte termijn beschikbaar.

Hoe gaan wij jullie informeren?

CLM, onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel, natuur en milieu, is in opdracht van Tuinbranche Nederland bezig met een update van het Protocol Duurzame Tuincentra. Hierin wordt weergegeven hoe moet worden omgegaan met gewasbeschermingsmiddelen in en om het tuincentrum. De verwachting is dat het nieuwe protocol in februari 2021 klaar is. Daarin zal de juiste informatie worden opgenomen. Als er eerder nieuwe informatie beschikbaar komt, communiceren we dit natuurlijk.

Delen
vrijdag, 4 december 2020
Delen