Verbod op microplastics

De Europese Commissie heeft op 25 september 2023 een wet aangenomen om bewust toegevoegde microplastics te beperken. Een nieuwe wet waar heel veel branches en ondernemers door verrast werden. Microplastics die los als product verkrijgbaar zijn, zoals plastickorreltjes en glitter, worden per direct verboden. Voor de overige producten waar microplastics bewust worden toegevoegd, wordt het verbod geleidelijk ingevoerd.

Dit geldt ook voor kerst- en decoratieproducten met glitters. We hebben met (kerst-)leveranciers en retailorganisaties een Q&A opgesteld om wat meer duidelijheid te geven over deze nieuwe wet.

Lees hier de Q&A

Vervolg

Als Tuinbranche Nederland kunnen wij ons vinden in het doel van deze regelgeving: het beperken van de schadelijke effecten van microplastics doordat deze (onbedoeld) in het milieu terecht komen. Wij zijn echter van mening dat voor de kerstproducten met glitters, net als voor heel veel andere producten een overgangstermijn had moeten worden bepaald om de sector de tijd te geven om over te schakelen op alternatieven. Om die reden zijn wij, samen met onze aangesloten leveranciers en onze  zusterbranches in andere landen, bezig met een lobby in Europa om te kijken of er qua overgangstermijn nog mogelijkheden zijn. Mochten er ontwikkelingen zijn in dit kader dan houden wij jullie op de hoogte.

 

Delen
dinsdag, 14 november 2023
Delen