Coronavirus: Maatregelen in het tuincentrum


  UPDATE 27 OKTOBER  

Rutte en De Jonge hebben een extra oproep gedaan om de bestaande maatregelen na te leven. Eerder vanmiddag hebben Hoekstra, Koolmees en Wiebes steunmaatregelen aangekondigd en zijn er nieuwe afspraken gemaakt met de retail. Naar aanleiding van dit overleg over veiligheid in de winkels, zijn een aantal aanscherpingen met betrekking tot de richtlijnen omtrent het coronavirus. Veiligheid en spreiding van mensen blijven topprioriteit.


  UPDATE 30 SEPTEMBER  

Maandag 28 september gaf het kabinet een advies over mondkapjes in de drie grote steden. Hierover ontstond al heel snel verwarring over hoe te handelen als ondernemer. Daarom hebben we direct om duidelijkheid gevraagd van de overheid.

In diezelfde week heeft premier Rutte aangekondigd dat hij een dringend advies doet om in het gehele land mondkapjes te dragen in publieke binnenruimten. Dit advies gaat per direct in en geldt ook voor winkels. Het gaat om niet-medische mondkapjes. Rutte deed dit advies op verzoek van de Tweede Kamer die één landelijke aanpak wil. Aanstaande vrijdag zullen de details van dit advies bekend worden gemaakt.

Van een plicht tot het dragen van mondkapjes is nog geen sprake, het blijft voor nu bij een dringend advies.

Wij volgen dit advies van de premier, net als dat wij de eerdere adviezen hebben gesteund om het coronavirus in te dammen. Wel kunnen wij ons voorstellen dat individuele ondernemers een eigen afweging maken afhankelijk van hun situatie. We benadrukken dat het belangrijk is dat iedereen de nadere informatie naleeft die de overheid aanstaande vrijdag bekend maakt. Vergeet ook niet de eerdere veiligheidsmaatregelen goed te blijven naleven.

Wij blijven lobbyen voor jullie in deze actuele situatie. Het is nog niet bekend hoe goed het advies door klanten zal worden nageleefd of wat het mogelijk betekent voor de omzet. Heb je suggesties of adviezen, deel die dan met ons.

Wil je niet-medische mondkapjes bestellen? Dat kan hier

  UPDATE 29 SEPTEMBER  

Aanpassing coronamaatregelen retail per 29 september 2020 
Vanaf 29 september 2020 zijn de richtlijnen met betrekking tot Corona aangescherpt voor een periode van in ieder geval drie weken. Zo ook voor winkels. Het bieden van een veilige winkelomgeving en een goede hygiëne blijven prioriteit. Als ondernemers individueel, maar ook als totale retailbranche zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid hierin voor zowel klanten als ook voor onze medewerkers. We vertrouwen erop dat iedereen hierin het maximale voor zijn of haar tuincentrum probeert te realiseren. We willen immers graag dat Corona ‘onder controle’ blijft en dat we de winkels open kunnen blijven houden.

Onderzoek onder consumenten wijst uit dat goede communicatie op de winkelvloer daarbij van groot belang is. Wees open en duidelijk, liever een keer te vaak dan te weinig. Laat zien wat jij doet om veilig winkelen te borgen en welke hygiënemaatregelen daarvoor jullie in jullie tuincentrum inzetten. Vandaar dat we naast de 1,5 meter basisregel een aantal suggesties en adviezen geven over hoe je in je winkel de 1,5 meter beter kunt realiseren. Dit zijn ‘slechts’ een aantal suggesties. Uiteraard kunnen ‘eigen’ maatregelen nog verder bijdragen.

Voor horecagelegenheden gelden extra/andere veiligheidsmaatregelen. Daar hebben we dan ook een aparte checklist voor.

  WELKOM IN ONS TUINCENTRUM  

Onze posters hebben we aangepast in verband met het deurbeleid wat retailers moeten gaan voeren. Download hier gratis de toegangsposter in:


Horeca (gesloten vanaf 14 oktober 22:00 uur voor tenminste 4 weken)
De horeca werkt voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten vanaf 10 augustus op vrijwillige basis naam- en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid. Let er op dat deze gegevens uitsluitend gebruikt mogen worden door de GGD voor het bron- en contactonderzoek en dat de maximale bewaartermijn 2 weken is.

Daarnaast kunnen de veiligheidsregio’s recreatieve instellingen (zoals horeca, pretparken, enz.) sluiten voor maximaal 14 dagen bij constatering van een bronbesmetting door de GGD. Het gaat hierbij om meerdere besmettingen die te koppelen zijn aan de locatie. Winkels zijn niet letterlijk genoemd in de persconferentie of stukken, maar we houden er rekening mee dat het ook voor winkels kan gelden.

Hygiënemaatregelen
In de winkels en distributiecentra is het nu extra belangrijk alle richtlijnen en voorschriften over hygiëne in acht te nemen. Eventueel kan worden geadviseerd om bij het schoonmaken extra aandacht te besteden aan oppervlakken en voorwerpen die door veel verschillende mensen worden aangeraakt.

Denk hierbij aan: pinapparaten, betaalpalen (zelfscan), toonbanken, kassa’s, handgrepen van winkelkarretjes en winkelmanden, flessenautomaat (knoppen), weegschalen, deurklinken, tafels en stoelen, koffiekopjes, borden, bestek, kranen, zeepdispensers, telefoons, toetsenborden.  

Inmiddels is ontdekt dat het virus zeker tot drie dagen besmettelijk blijft op plastic oppervlakken. Neem daarom de hygiënemaatregelen in acht! Handzeep, alcohol, schoonmaakmiddelen (geen glasreiniger) zijn bedoeld om te desinfecteren.

Pinnen? Ja graag!
De kans dat mensen besmet raken via geld is erg klein. Hoewel klanten niet verplicht zijn (of worden) om te pinnen, verzoek ze waar nodig om met hun pinpas te betalen. Bij contant betalen komen klant en kassamedewerkers vaak met elkaar in aanraking en dat is vanwege het coronavirus ongewenst. Bij contante betalingen geld uitwisselen zonder dat er handcontact wordt gemaakt. Zo lopen (kassa)medewerkers minder risico om besmet te maken met het virus.