Coronavirus in Nederland


Nederland is behoorlijk in de ban van het virus, maar de houding is overwegend nuchter. Dat is goed omdat paniek onnodig is. Hieronder vind je antwoorden op vragen over het coronavirus.

Een aantal ondernemers is bezorgd over afnemende traffic in de winkels vanwege het coronavirus. Het is een reële gedachte: meer ‘corona’ leidt tot minder drukte leidt. En dat heeft dan weer een onverwacht effect op de personeelsplanning. Je kunt overwegen minder medewerkers in te plannen. Dit is mogelijk conform flexibel werken zoals in de cao is geregeld. Hou dan wel rekening met de gestelde voorwaarden in de cao.

Voor tips over het inroosteren van medewerkers, neem contact op met de afdeling Ondernemersservice.

Wat te doen bij zieke medewerkers? 
Hygiëne tips voor in de winkel
Coronavirus en leveringen
Werktijdverkoting i.v.m. wegvallen omzet
Denk in scenario's
Overheid en lobby
Tuinbranche in corona-tijd
Veelgestelde vragen


Informatieve websites
Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan veel gestelde vragen over corona en de handel met China. Ook over contractuele gevolgen van eventueel vertraagde leveringen.
De site van het RIVM is informatief met actuele tips en adviezen in verband met het virus.
In het meest zwarte scenario (de handel valt stil) moet het aanvragen van werktijdverkorting ook meegenomen worden. In een aantal situaties kunnen bedrijven, als wordt voldaan aan alle voorwaarden, aanspraak maken op de bestaande regeling voor werktijdverkorting. Informatie hierover lees je op de site van het Ministerie van SZW

Via coronavirus@inretail.nl kun je vragen mailen specifiek over de situatie rond de handel en het coronavirus.